Persoane interesate

luni, 9 mai 2011

Carol I - Un destin pentru Romania (2009)


Carol I - Un destin pentru Romania (2009)
Regia
Sergiu Nicolaescu
Cu Marina Procopie, Andreea Măcelaru Şofron, Sergiu Nicolaescu
Gen film
Documentar
Dramă
Istoric

Durata
90 minute
Premiera in Romania
08.05.2009

Carol I - Un destin penteru Romania

Autori: ION BULEI, STELIAN TURLEA,
SERGIU NICOLAESCU, EMIL SLOTEA

Un ghid vizual complet al unei fascinante epoci istorice
Volumul de fata se adreseaza in egala masura pasionatilor de istorie, cat si celor
dornici sa afle detalii din culisele filmului Carol I - Un destin pentru Romania.

Pe langa o ampla prezentare a Romaniei sub domnia lui Carol I, cartea mai
cuprinde:
• peste 50 de imagini de arhiva din vremea lui Carol I
numeroase imagini cu scene din film

• instantanee din timpul filmarilor
• scenariul filmului, realizat de Sergiu Nicolaescu si Emil Slotea
• un interviu cu Sergiu Nicolaescu, care il si interpreteaza pe rege in film
• note de productie care introduc cititorul in culisele filmarilor.


O carte-album cu valoare documentara deosebita Valorificarea ultimelor cercetari in materie si numeroasele fotografii de epoca dau o valoare documentara deosebita acestei carti-album. Exista un Carol I al memoriei noastre si un Carol I al istoriei reale? Si, daca exista cele doua imagini, nu se intrepatrund? Sunt intrebari la care incearca sa raspunda cartea de fata. Exista un Carol al scenariului unui film cu care autorul lui se confunda, mutand imaginea din film peste cea reala, de la care initial pleaca, dar pe care aparent o pierde mereu si, de-adevaratelea, o regaseste mereu. Celalalt Carol, al istoricului, nu e diferit de primul. E doar mai cu picioarele pe pamant. Are miscari stiute. Isi face doar „meseria de rege", cum o face si celalalt Carol, cel imaginar. Zi de zi. Nu doi regi Carol infatiseaza cartea noastra, ci unul singur, regele amintirii si totodata al istoriei noastre. Vazut de un mare regizor - Sergiu Nicolaescu.

Autorii
Ion Bulei este profesor universitar la Facultatea de Istorie a Universitatii din Bucuresti. A fost atacat cultural la Roma, director al Institutului Roman de Cultura de la Venetia. in prezent este si director al Institutului de Stiinte Politice si Relatii Internationale al Academiei Romane, membru al Uniunii Scriitorilor, al Comisiei Internatioanle de Relatii Internationale si in colegiul de redactie al mai multor reviste de specialitate.
Specializat in problematica evolutiei fenomenului politic romanesc, a participat la editarea unor instrumente de lucru privind istoria moderna a Romaniei, la diverse proiecte de cercetare internationale, a publicat un numar considerabil de articole, studii si carti pe teme dintre cele mai diverse, privind istoria Romaniei si a primit Premiul Academiei Romane si Premiul special al Uniunii Scriitorilor. Cartea sa „Scurta istorie a romanilor" a aparut nu numai in numeroase editii in romaneste, dar si in traduceri in franceza, engleza, germana, italiana si greaca. A fost decorat cu ordinul Steaua Romanei in grad de Ofiter, in anul 2000. Stelian Turlea este autor a zece carti de publicistica, unsprezece romane, opt carti pentru copii si doua traduceri. A primit Premiul Uniunii Scriitorilor pentru literatura pentru copii (2003), Premiul Asociatiei Editorilor din Romania pentru literatura pentru copii (2005), Premiul Special al Uniunii Scriitorilor (2006), Premiul Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti (2007). A fost nominalizat la Premiul Uniunii Scriitorilor pentru literatura pentru copii in 2000 si Premiul AER pentru roman in 2003.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu