Persoane interesate

luni, 18 aprilie 2011

Valurile Dunarii (1960)Valurile Dunarii (1960) * Regia Liviu Ciulei * Cu Irina Petrescu, Lazar Vrabie, Liviu Ciulei * Gen film o Dramă * Durata 92 minute * Premiera in Romania 1959

Doi barbati si o femeie calatoresc pe un slep incarcat cu armament, pe Dunare, in august 1944, printre minele puse de hitleristi. Tensiunea dintre ei e sporita, intai de primejdie, apoi de suspiciune si de rivalitatea masculina.

"Cu un profund sentiment al naturii, regizorul s-a ostenit de a prinde pe pelicula sa cele mai frumoase si mai ample peisaje fluviale, care ne odihnesc intre doua scene de lupta dominate de mitraliere si bombardamente. Singurul personaj feminin, din apriga tragedie, care intrupeaza pe eroica sotie a carmaciului de slep, este o tanara actrita din Bucuresti: Irina Petrescu. Cand a venit sa salute publicul, silueta tinereasca, subtire, intr-o rochie alba, ne-am spus: draguta papusa! Ei bine, aceasta papusa ascundea in ea un remarcabil talent de tragediana" - Jean Nicollien - 1960 (Gazette de Lausanne)

"Nimic retoric, nici o replica in plus, un umor fara efecte ieftine si mai ales un admirabil portret de om hotarat si curajos, care va ramane viu in mintea spectatorilor multa vreme." - Eugen Barbu - 1960 (Flacara)

"Film realizat dupa schita lui Francisc Munteanu (coscenarist) - "Kilometrul 1314" - despre transformarile careia au existat - conform unei note informative M.A.I. - suspiciuni ca "folosindu-se de calitatea de regizor al filmului, Ciulei cauta sa evidentieze personajul secundar interpretat de el in defavoarea personajului principal, comunistul Toma"! De fapt, studiu de caractere circumscris intr-un triunghi de psihologii, in spatiu inchis, profilat vag pe fundalul istoric. "Opera clasica, avand ritm si ambianta patrunzatoare" ("Fiches du Cinema" nr. 336), ritm si ambianta la care a contribuit si muzica lui Theodor Grigoriu, Globul de Cristal, Karlovy Vary, 1961." (Nicolae Caranfil)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu